Wednesday, December 29, 2010

SURAT DARI IBU


Demi anakku yang tersayang Segala puji ibu panjatkan kepada Allah swt yang telah memudahkan ibu untuk berdoa dan beribadat kepadaNya. Selawat serta salam ibu sampaikan kepada junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga dan para sahabatnya.

Wahai anakku, surat ini datang dari ibumu yang selalu dirudung sengsara. Setelah berfikir panjang, ibu mencuba untuk menulis dan menguriskan pena sekalipun keraguan meyeliputi diri. Setiap kali menulis, setiap itu pula gores tulisan terhalang oleh tangis dan setiap kali meitikkan air mata, setiap itu pula hati terluka.

Wahai anakku, sepanjang masa yang telah engkau lewati, kulihat engkau telah menjadi laki-laki dewasa yang cerdas lagi bijak, kernanya engkau pantas membaca tulisan ini, sekalipun nantinya engkau akan ramas kertas ini lalu engkau robek-robekkan sebagaimana sebelumnya engkau telah ramas hati ibu dan telah engkau robekkan pula perasaanya.

Wahai anakku, 25 tahun telah berlalu dan tahun-tahun itu merupakan tahun kebahagiaan dalam kehidupanku. Satu ketika doctor datang menyampaikan tentang kehamilanku dan semua ibu amat mengetahui akan kalimat tersebut. Bercampur rasa gembira dan bahagia dalam diri ini, sebagaiman ia awal mula dari fizik dan emosi ibu. Semenjak khabar gembira tersebut aku membawamu sembilan bulan, tidur, berdiri, makan dan bernafas dalam kesulitan. Akan tetapi itu semua tidak mengurangi akan kasih dan cintaku kepadamu bahkan ia tumbuh bersama berjalannya akan waktu. Aku mengandungmu wahai anakku, padapun diri lemah atas lemah bersamaan dengan itu aku pun gembira tatkala merasakan melihat terjangan kakimu atau balikkan badanmu di perutku. Aku merasa puas setiap aku menimbang dirimu kerana semakin hari semakin bertambah berat perutku. Beerti dengan begitu engkau sihat walafiat didalam rahimku anakku.

Penderitaan yang berpanjangan menderaku, sampailah tiba pada fajar pada suatu malam itu yang aku tidak bisa tidur sekejap pun. Aku merasakan sakit yang tidak tertahankan dan merasa takut yang tidak bisa dilukiskan, Sakit itu berlanjut sehingga membuatku tidak lagi dapat menangis sebanyak itu pula melihat kematian dihadapanku. Hingga tibalah waktunya engkau keluar kedunia, engkau lahir bercampur air mata kebahagiaanku dengan air mata tangismu. Ketika engkau lahir, menitis air mataku. Maka air mataku bhagia kerana telah selesai semua senak keletihan buat ketika itu. Hilang semua sakit dan penderitaan bahkan kasihku kepadamu semakin bertambah dengan bertambah kuatnya sakit. Aku raih dirimu sebelum aku raih minuman. Aku peluk cium dirimu sebelum meneguk titis air yang ada dikerongkong anak tekakku.

Wahai anakku, telah berlalu tahun dari usiamu aku membawamu dengan hatiku, memandikanmu dengan kedua tangan kasih sayangku. Saripati hidupku kuberikan kepadamu. Aku tidak tidur demi tidurmu, berletih-letihan demi kebahagiaanmu, harapanku pada setiap harinya agar aku selalu melihat senyumanmu. Kebahagianku setiap saat adalah permintaanmu agar aku berbuat sesuatu untukmu. Kebahagiaanku setiap saat adalah setiap permintaanmu yang aku agar bisa berbuat untukmu itulah kebahagiaaku.

Lalu berlalulah waktu, hari berganti hari, bulan bersilih ganti, tahun berganti tahun selama itu pula aku setia menjadi pelayanmu yang tidak pernah lalai. Menjadi dayangmu yang tidak pernah berhenti, menjadi pekerjamu yang tidak pernah lelah, mendoakan selalu kebaikan dan taufiq untukmu. Aku selalu memperhatikan dirimu hari demi hari hingga engkau menjadi dewasa. Badanmu yang tegap, ototmu yang kekar, kumis dan jambang tipis telah menghiasi wajahmu. Telah menambah ketampananmu wahai anakku. Tatkala itu aku mula melirik, kekiri dan kekanan demi mencari pasangan hidupmu. Semakin dekat hari perkahwinanmu, semakin dekat pula hari kepergianmu tatkala itu hatiku terasa teriris-iris. Air mataku mengalir, entah apa rasanya hati ini bahagia telah bercampur dengan duka, tangis telah tercampur pula denga tawa. Bahagia kerna engkau telah mendapatkan pasangan, kerna engkau telah mendapatkan jodoh, engkau telah mendapatkna pendamping hidup, sedangkan sedih kerna engkau adalah penglipur hatiku yang akan berpisah sebentar lagi bagi diriku. Waktu pun berlalu seakan-akan aku menyeretnya dengan berat, Kirannya setelah perkahwinan itu aku tidak lagi mengenal dirimu. Senyummu yang selama ini yang menjadi penglipur duka dan kesedihanku sekarang telah sinar bagaikan matahari yang telah ditutupi kegelapan malam. Tawamu yang selama ini kujadikan buluh perindu sekarang telah tenggelam, seperti batu yang telah dijatuhkan dalam kolam kering dengan kedaunan yang keguguran.

Aku benar-benar tidak mengenalimu lagi wahai anakku, setelah engkau melupakanku dan melupakan hakku. Terasa lama hari-hari yang engkau lewati hanya untuk ingin melihat rupamu. Detik demi detik ku hitung demi mendengar suaramu akan tetapi penantianku seperti sangat panjang. Aku selalu berdiri dipintu hanya untuk melihat dan menanti kedatanganmu. Setiap kali berderet pintu aku menyangka engkau lah orangyna yang datang. Setiap kali telepon berdering aku merasa bahawa engkau adalah orang yang akan menelefonku. Setiap kenderaan yang lewat aku merasa bahawa engkaulah yang datang. Akan tapi semua itu tidak ada. Penantianku sia-sia dan harapanku, hancur berkeping dan yang ada hanya keputus asaan dan yang tersisa hanyalah kesedihan dan keletihan yang selama ini kurasakan. Sambil menangisi diri dan nasib yang telah ditakdirkan olehNya.

ANAKKU, ANAKKU, ANAKKU

Ibumu tidaklah meminta banyak, dan juga tidak menagih padamu yang bukan-bukan. Cuma yang ibu pinta kepadamu jadikan ibumu sebagai sahabat dalam kehidupanu. Jadikanlan ibumu yang malang ini sebagai pembantu dirumahmu, agar bisa juga aku menatap wajahmu, dan mengingati akan detik-detik bahagia suatu tika dahulu. Dan ibu memohon kepadamu anakku, janganlah engaku pasang jerat permusuhan denganku dan jangan engkau membuang wajahmu ketika ibu ingin melihat wajahmu wahai anakku.

Yang ibu tagih kepadamu, jadikanlah rumah ibumu ini salah satu tempat singgahanmu, agar engkau dapat sekali-sekali singgah kesana sekalipun hanya satu detik. Jangan jadikan ia tempat sampah yang pernah engkau kunjungi yang sekiranya terpaksa engkau datang, engkau datang sambil menutup idung dan engkau berlalu dengan begitu pantas sekali untuk pergi.

Anakku, telah bungkuk pula punggukku, bergementar tanganku kerana badanku telah diamakn oleh usia, dan telah dirobeti oleh penyakit. Berdirinya seharusnya telah dipapah, duduknya pun seharunya dipopong. Akan tetapi yang tidak pernah sirna adalah cintaku kepadamu seperti lautan yang tidak pernah kering masih sperti angin yang tidak pernha berhenti, sekiranya engkau dimuliakn suatu hari oleh seseorang nescaya engkau akan balas kebaikan dengan kebaikan. Sedangkan ibumu mana balas budimu, mana balasan baikmu bukankah air susu harus dibalaskan denga serupa bukanlah air susu dibalas denga air tuba. Dan bukankah Allah taala telah berfirman:

‘Bukankah balasan kebaikan kecuali dengan kebaikan yang serupa. (Ar Rahman 55:60)

Sampai begitukan keras hatimu dan sudah begitu jauhkah dirimu. Setelah berlaunya hari dan berselangnya waktu. Wahai anakku, setiap kali aku mendengar bahawa engkau bahagia dengan hidupmu setiap itu pula bertambah kebahagiaanku. Bagaimana tidak kerana engkau adalah buah dari kedua tanganku. Engkau adalah hasil dari keletihanku, engkaulah laba dari semua usahaku, dosa apakah yang telah kuperbuat sehingga engkau jadikan diriku musuh buyutanmu. Apakah pernah aku salah pada satu hari aku bergaul denganmu? Atau pernahkan aku berbuat lalai dalam melayanimu. Tidak dapatkah engkau membantu yang terhina sekian banyak dari pembantu-pembantumu yang mereka semua telah engkau beri upah. Tidak dapatkah engkau berikan sedikit perlindungan kepadaku dibawah naugan kebesaranmu. Dapatkah engkau anugerahkan sedikit kasih saying demi mengobati derita orang tua yang malang ini. Dan Allah swt mencitai orang-orang yang berbuat baik. (Inallaha yuhibbul mukhsinin)

Wahai anakku, aku hanya ingin melihat wajahmu dan aku tidak menginginkan yang lain. Wahai anakku, hatiku terasa teriris, air mataku mengalir, sedangkan engkau sihat walafiat. Orang-orang sering mengatakan bahawa engkau adalah orang yang dermawan dan berbudi. Anakku, apakah hatimu tidak tersentuh terhadap seorang wanita yang lemah, binasa dimakan oleh rindu berselimutkan kesedihan dan berpakaian kedukaan. Kenapa? Tahukan engkau akan hal itu? Kerna engkau telah berhasil mengalirkan air matanya, kerna engkau telah membalas denga luka dihatinya, kerna engkau telah pandai menikan dirinya dengan belati durhakamu yang tepat menikam jantungnya. Kerna engkau telah berhasil pula memutuskan tli silaturrahimnya.

Wahai anakku, ibumu inilah sebenarnya pintu syurga maka titilah jambatan ini untuk menujunya dan lewatilah jalanya dengan senyuman yang manis penuh kemaafan dan balas budi yang baik semoga aku bertemu dengamu disana dengan kasih saying Allah swt sebagaimana didalam hadith

‘ Orang tua adalah pintu syurga yag ditengah sekiranya engkau mahu sia-siakanlah pintu itu jagalah’

(HR Imam Ahmad)

Anakku, aku mengenalmu sejak dahulunya setelah engkau beranjak dewasa bahawa engkau sangat tamak dengan pahala. Engkau selalu ceritakan tentang kelebihan berjemaah, engkau selalu ceritakan kepadaku tentang kebaikan saf pertama pada setiap jemaah, engkau selalu membukakan tentang hal infak, tentang bersedekah, akan tapi satu hadith engkau lupakan nak iaitu bahawa nabi Muhammad saw telah bersabda:

‘Diriwayatkan oleh Abdulllah ibn Mas’ud ra: Aku bertanya; Amal apakah yang paling mulia? Rasulullah berkata: Solat pada awal waktunya. Kemudian aku berTanya apa lagi ya Rasulullah. Beliau berkata: berbakti kepada kedua orang tua. Aku berkata kemudian ya Rasullulah. Beliau berkata; Jihad di jalan Allah. Lalu beliau diam. Sekiranya aku bertanya lagi nescaya beliau akan menjawabnya.”

Itulah hadith yang dibawakan oleh Abdullah Ibn Mas’ud radiallahuanhu. Wahai anakku, ini aku ibumu pahalamu tanpa harus engkau memerdekakan budak banyak-banyak berinfak. Tanpa engkau harus banyak-banyakkan bersedekah, aku pahalamu. Pernahkah engkau mendengar seorang yang meningalkan keluarga dan anak-anaknya merangkak jauh meningalkan negeri demi untuk mencari tambang emas,untuk menghidupkan keluarganya. Pernahkah engkau mendengar cerita itu?

Dia salami satu persatu, dia ciumi satu persatu anak-anaknya dan isterinya. Dia mengatakan ayahmu akan berangkat ke negeri sekian yang ayah sendiri tidak tahu. Ayah akan mencari emas, rumah kita yang rehat ini jagalah, ibu kalian yang tua ini jagalah. Lalu berangkatlah suami tersebut.

Suami yang berangkat jauh demi mencari emas untuk membagunkan rumah istana demi keluarganya. Akan tetapi apa yang terjadi, setelah 30 tahun dalam perantauan yang ia bawa hanya tnagan hampa dan kegagalan. Pulanglah ia kembali kegunung kampungnya dan setibanya ditempat kampungya itu, matanya terbelalak melihat tidak lagi ada bubuk rehat yang didiami anaknya dan keluarganya akan tetapi dia melihat sebuah perusahan besar tambang emas. Ketika dia mencari jauh perusahan emas di tempat orang , kiranya emas ada ditempatnya sendiri.

Begitulah perumpaannya padamu buat anakku. Engkau berletih mencari pahala, engkau telah beramal banyak tapi engkau telah lupa didekatmu ada pahala yang maha besar. Disampingmu ada orang yang dapat menghalangi atau memepercepatkan amalmu. Bukankah redhaku adalah keredhaan Allah. Dan bukankah murkamu adalah kemurkaan Allah juga wahai anakku.

Anakku, aku takutkan engkau. Engkaulah yang dimaksudkan oleh nabi Muhammad saw didalam hadithnya:

‘Celaka seseorang! Celaka sesorang! Celaka sesorang! Siapa ya Rasulullah saw? Seorang yang mendapatkan akan satu atau kedua orang tuanya hidup bersamanya akan tapi tidak membuatkan mereka masuk ke syurga’

(HR Imam Muslim)

Anakku, aku tidak akan angkat keluhan ini ke langit, aku tidak akan adukan keluhan ini kepada Allah kerna sekirannya keluhan ini, jika seandainya menembusi ke bumbung awan melewati pintu-pintu langit maka akan menimpamu kebinasaan dan kesengsaraan yang tidak ada ubantnya dan tidak ada tabib yang dapaat menyembuhkannya. Aku tidak akan melakukannya wahai anakku. TIDAK! Bagaimana aku akan lakukannya sedangkan engkau adalah jantung hatiku. Bagaimana ibu ini kuat menadahkan tanganya ke langit sedangkan engkau adalah penglipur lara hatiku. Bagaimana ibu tegar melihatmu merana terkena doa mustajab padahal engkau bagiku adalah kebahagian hidupku.

Bangunlah anakku. Bangkitlah anakku. Uban sudah mulai merambat di kepalamu. Akan berlalu masa sehingga engkau akan menjadi tua pula. Sebagaimana engkau akan perbuat sebegitulah orang akan perbuat kepadamu. Engkau akan memetik sesuai dengan apa yang kau tanam. Aku tidak ingin engkau menulis surat ini. Aku tidak ingin engkau menulis surat yang sama dengan air matamu kepada anak-anakmu sebagaimana aku telah menulisnya kepadamu.

Wahai anakku. Bertakwalah kepada Allah. Berbaktilah kepada ibumu, peganglah kakinya sesungguhnya syurga dikakinya. Basuhlah air matanya, pujuklah kesedihannya, kencanglah rintihnya dan kokohkan badannya yang telah longlai.

Anakku, setelah engkau membaca surat ini, terserahlah padamu. Apakah engkau sadar yang engkau akan kembali, atau engkau akan merobeknya.

Selawat keatas jungjungan mulia nabi Muhammad saw.

Dar ibumu yang merana.

Dipetik dari audio syarahan dari Uztaz Armen Halim Naro Rahimahullah. Semoga Allah menjadikan ilmu-ilmu yang ditinggalakannya ini sebagai bekalan buatnya di alam barzakah dan juga akhirat sana. Ameen

No comments:

Post a Comment